FINDERSFRIENDS: AMANDA LINDE

FINDERSFRIENDS: AMANDA LINDE

Er det kunst? Er det design? Eller er det begge dele? Amanda Linde, der er færdiguddannet til sommer hos Det Kongelige Danske Kunstakademi med en kandidat i Design, bevæger sig på grænsen mellem de to. Amanda Linde laver de smukkeste, mest unikke og farverige kreationer. Om det er hendes armbånd, skulpturerer, installationer eller borde – så er der ingen tvivl om, at det er inspirerende og spændende for øjet. Amanda Linde var med til FindersKeepers Designmarked for første gang i februar i Øksnehallen, hvor hun også deltog i særudstillingen ‘Me and my icon’.

Amanda Linde bevæger sig i tre forskellige universer. Et univers med tøj og kostumer, et andet med møbler og skulpturer og et tredje univers med armbånd, hårspænder og øreringe. Selvom det er tre forskellige universer med forskellige materialer, er der stadig en sammenhæng mellem dem. Det er svært at adskille for hende, men det er også en del af en inspirerende proces.

SHOP AMANDA LINDE

Hvordan hænger dine univers sammen?
“For eksempel armbåndene. De sprang ud af, at jeg var i gang med at lave nogle møbler. Jeg havde prøverne i nogle firkantede forme. Og jeg var sådan lidt… Hvad nu, hvis man kunne tage dem på de prøver der? Og så fik jeg min ven, Michael til at lave nogle forme til mig i nogle armbånd som jeg godt kunne lide og støbte dem selv.

Så gik jeg rundt med dem for at se, hvordan farverne fungerede og er det her noget? Så spottede en nede fra HollyGolight armbåndene. Derefter udviklede det sig til, at det blev til øreringe, hårspænder og større armbånd.

Det starter ofte et sted med et møbel eller en prøve og så ender det i noget helt andet: Shit, så blev det en ørering. Det kan jeg helt vildt godt lide!”


Om det er kunst eller design, er noget Amanda Linde også selv har gjort sig nogle tanker om. Særlig i forbindelse med sit værk som hun lavede til Balenciaga i sommers, og som også har været på sommerudstillingen på Charlottenborg.

Er det kunst eller design?
“Det tekstile univers er både fungerende som en installation i sig selv og på kroppen… Og det kan jeg virkelig godt lide. At man ikke helt ved, hvad det er. Og det har jeg også opdaget, at det går igen ved mange af de ting jeg laver.

Her er en kjole, som fungerer på en krop, men den kan også hænge ned fra loftet uden noget som helst – som en installation. Så altså… Begge dele.”

Hvordan startede processen med armbåndene?
“Som sagt fik jeg min ven til at hjælpe mig med at lave nogle klassiske silikoneforme. Så stod jeg nede på værkstedet og hældte det op. Materialet, som mine armbånd er lavet af, er harpiks, og det kan genbruges igen. Efterfølgende lavede jeg farveprøver i mine – på det tidspunkt – to forme og blandede farverne.

Nu har rigtig mange forme! Jeg hælder hvert enkelt armbånd op. Hvert armbånd er fuldstændig forskellig. Et armbånd hærder efter 12 timer og først derefter kan de klikkes ud af formene. Så skal hvert enkel armbånd slibes på en maskine. Af to omgange. Først groft sandpapir og så blødt sandpapir. Så bliver de slæbet i hånden bagefter.

Et armbånd tager rigtig lang tid at lave. Det er også derfor, at de ligger til 600 kroner og de mindre til 475 kroner. Det er simpelthen, fordi de er håndlavede, at de er lidt dyrere.

Hvor kommer din kreativitet fra?
“Helt grundlæggende, så kommer det fra begge mine forældre. De er begge uddannede ude på Kunstakademiet. Min mor er kunstner og min far er produktdesigner. Så jeg er vokset op med at vi ikke har diskuteret så meget politik rundt om bordet, men vi har derimod diskuteret kunst og design. Det har været helt vildt vigtigt for begge mine forældre. Når vi kom hjem fra skole, så blev vi ikke sat foran fjernsynet, men det var bare en pen eller blyant og så kunne vi tegne eller bygge.

Så det er meget naturligt for mig… Ja, og så har jeg gået den slaviske vej. Jeg gik i gymnasiet. Og jeg var så træt af det. Jeg havde det bare sådan her: Let me get out of here! Så jeg tog på en højskole og fik en ide om at jeg slet ikke skulle være ligesom mine forældre. Det skete jo ligesom bare ikke rigtig.

Min bror laver kunst og det gør min lillesøster også. Det ligger rigtig meget i, hvad jeg kommer af. Vi har også meget samme præferencer i farvespændet, så der kan man godt se, hvad jeg kommer af,” griner Amanda og peger på sine grønne skulpturer, lyserøde borde og de røde/orange armbånd, som ligger omkring hende.

Nyhed!🌸😍 Vi er så stolte og glade over at Amanda Linde endelig landet på vores webshop!

SHOP AMANDA LINDE

Hvis du vil følge med i Amanda Linde og hendes kreative og farverige univers, kan du følge hende på Instagram her.