FindersFriends: EMSO Design

FindersFriends: EMSO Design

Kan du ikke starte med at præsentere dig selv? //
Det kan du tro. Jeg Hedder Else Maria Søeborg Ohlsen, er 29 år og blev i sommeren 2016 færdiguddannet som arkitekt fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole. Efter at jeg færdigorde min uddannelse, startede jeg firmaet EMSO Design, hvor jeg nu arbejder med smykke-designkonceptet ‘Wearable Architecture’.

Hvordan fik du ideen til EMSO Design? //
Ideen kom faktisk allerede inden, jeg var færdig med min uddannelse. Efter min bachelor havde jeg et par måneder, inden jeg skulle starte i praktik hos Dorte Mandrup Arkitekter og begyndte derfor at lege lidt med nogle idéer, som jeg først tegnede i 3D på computeren, og senere så fik skåret i akryl via en laserskærer. Jeg har altid været glad for laserskæren som værktøj, da den er enormt præcis og nem at benytte. Generelt set har det altid fascineret mig, hvordan man bliver nødt til at tænke designet som en 2D tegning, for at laserskæren skal kunne skære delene, som derefter skal kunne sættes sammen og danne en 3D objekt.

Hvilke tanker har du gjort dig omkring håndværket? //
Jeg ser stadig mig selv som arkitekt, selvom jeg nu skaber design i en meget mindre skala. Det er også derfor, at jeg har kaldt designkonceptet for “Wearable Architecture”. Mit formsprog er nok ikke helt som konventionelt smykkedesign, men nærmere arkitektur og industrielt design eller kunst – derfor var det også vigtigt for mig, at design har en funktion, når den ikke er i brug.

Lige nu arbejder jeg jo med fingerringe, men det er da planen, at kollektionen skal udvides til andre produkter som øreringe mm. Jeg arbejder i forskellige materialer såsom kobber, stål, aluminium, træ og plexiglas. Materialerne afviger ret meget fra det vi tænker er normale smykkematerialer såsom guld og sølv, men referer mere til arkitektur eller industrielt design.

Alle ringene kan skilles ad i fire dele, og du kan derfor selv skabe din egen ring. Det var mit mål at skabe et designkoncept, som inspirerer folk til at tage del i designprocessen og samtidig giver dig mulighed for at skabe dit helt eget statement. Ofte skaber kunden sin helt egen sammensætning af materialer og former, som jeg aldrig selv havde tænkt på, da der er så mange muligheder – og det synes jeg er super fedt!

Hvor får du inspiration fra? //
Min største inspirationskilde er arkitekturen. Jeg ser ringene som små stykker arkitektur, hvor der er fokus på designkonceptet, materialesamlinger og proportioner. Jeg synes det er rigtig interessant, hvordan det samme design kan have helt forskellige udtryk; kobber og træ giver et helt andet udtryk end f.eks. aluminum og klar plexiglas.

Jeg er også meget inspireret af japansk minimalisme og kultur. Jeg synes det er meget inspirerende, hvordan den ældgamle klassiske japanske kultur med the haver og templer lever side om side med super hightech metropoler som Tokyo. Dette afspejles i mine designs, ved at der er fokus på konstruktioner og samlinger, som i de gamle templer men i moderne og futuristiske former, der afspejler den moderne storby. I Japan er der en stærk tradition for ‘kunsten at give gaver’, og dette handler om, at indpakningen er ligeså vigtig som selve gaven. Det inspirerede mig til at gøre meget ud af den boks, som hver ring bliver leveret i. At man ikke bare smider boksen væk bagefter, men bruger den som en del af den samlede designoplevelse.

Hvad kan vi forvente af dig i den kommende tid? //
Til sidste FindersKeepers havde jeg faktisk prototyper med på en helt ny kollektion af herreringe/unisex. Det var rigtig spændende at høre mænds respons, hvor stort set alle var meget positive, men dog ikke altid modige nok til at bære et statement smykke der vækker opsigt 😉 Mine design af ‘dameringe’ er ikke meget feminine og jeg har også solgt nogle stykker til et par modige mænd. Men jeg synes det var spændende og se, om jeg ikke kunne skabe nogle designs som virkelig kunne appellere til et mandligt publikum. Jeg synes at kunne se, at der er fere og fere mænd der tør at gå med smykker, og i det hele taget ikke er bange for at vise at de går op i design og mode. Jeg synes dog ikke at der er særlig mange spændende muligheder for mænd, når det kommer til smykker, så derfor er jeg gået i gang med at udvikle en herrekollektion.Derudover kunne jeg på sigt godt tænke mig at gå lidt op i skala og design møbler og interiør. Jeg bl.a. en idé til en lampe.

Hvordan har forløbet været som designer at starte op? //
Altså… Jeg føler mig jo stadig som en nybegynder! Meget af det arbejde jeg laver er jo noget, som jeg aldrig har gjort før, så det er virkelig learning by doing! Jeg føler mig ret sikker i designprocessen, men det har da været en stor udfordring at lære at styre en produktion, lave hjemmeside og webshop, sætte et fotoshoot op, skabe kontakter og netværk og også mere kedelige ting som momsregnskab og andre praktiske opgaver. Der er også klart økonomiske udfordringer, da man aldrig ved, om det man gør vil lykkes – så man skal nogle gange have lidt is i maven. En af de gange hvor jeg virkelig følte succes, var dog sidste sommer, hvor jeg fik en plads på De Danske Kunsthåndværkere og Designere’s marked på Vor Frue Plads i København og hvor salget gik ud over al forventning, og hvor folk virkelig tog konceptet til sig. Det var fedt!

Hvad har du lært af processen og har du nogle gode råd?  //
Egentlig føler jeg, at jeg stadig lærer hele tiden! Hvilket både kan være hårdt, men også utrolig tilfredstillende. Men en vigtig ting jeg har lært er dog, at man altid skal stole på gode idéer. Man skal blive ved, selvom det er svært, og ikke være alt for bange for at fejle. Jeg kan stadig have svært ved at have den selvtillid, og det er derfor også rigtig vigtigt at man har nogle gode mennesker omkring sig, som kan støtte én med gode råd og hjælp. Det kan nemlig godt være en stor og uoverkommelig opgave, hvis man skal klare alt selv. Livet er jo mange ting, og det er ikke altid, at det hele går efter planen. Jeg tror på, at det er vigtigt at der er plads til at fejle og gøre tingene på en ny måde. Man skal ikke være bange for at gøre noget, der er anderledes eller ‘stikker uden for’. Det er jo tit dér, hvor tingene bliver interessante!

Er du også vild med EMSO Design, så tjek hendes hjemmeside: her
    

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Designmarked: København 25.-26. maj